Stručné postřehy z Vietnamu, anebo mohlo by se hodit

Lidé

Milí, usměvaví, vstřícní, většina umí aspoň trochu anglicky.

Budou vás lákat do obchodů, abyste si něco koupili (buy something, buy something), budou smlouvat, ale nebudou tak dotěrně vtíraví jako v jiných zemích.

S ohledem na superhustou dopravu jsou velmi ohleduplní řidiči. Ve Vietnamu nikdo netroubí proto, aby jinému řidiči řekl, že je idiot, ale aby ho upozornil, že předjíždí, nebo že se něco děje.

Nebojte se přecházet frekventované silnice, většinou na nich jezdí lidé na skútrech a ti se vám jako chodci vyhnou.

Průvodce v My Son




Jídlo

Jak už jsem psala nahoře, ryby ve Vietnamu moc připravit neumí. Proto je lepší zůstat u místní klasiky jako je pho bo, bahn mi, bun bo nam bo, závitky a různé rýže a nudle. Nebo mít štěstí na restauraci a kuchaře. Z našich zkušeností nejlépe vaří v malých podnicích určených především pro místní obyvatele.

Bohužel velmi často se používá glutamát sodný jako dochucovadlo.



Na druhou stranu, ve Vietnamu si užijete výborné tropické ovoce od manga, ananasu, papáji, durianu, přes kokosové mléko, cukrovou třtinu a spoustu dalších pochoutek. Rádi vám z nich udělají skvělé freshe nebo smoothies, salko je totiž všudypřítomné.



Pokud máte rádi pivo, určitě si přijdete na své, v každém městě mají svoji typickou značku a Saigon Beer, Hanoi Beer, Ha Long Bay, Tiger... řekla bych, že dobré jsou všechny.



A vůbec nejvíc si pochutnáte na kávě. Nečekejte žádné preso, ale místní výbornou překapávanou kávu, která se podává vždy asi a 1 cm salka (kondenzovaného mléka) a případně s ledem. I místní zelený čaj je dobrý.
Restaurace podávající jen Bun Bo Nam Bo

Pouliční stánek



Finance

Ještě než naše koruna oslabila, dalo se říct, že 1000 VND odpovídalo zhruba 1 CZK. Po oslabení už to není taková sláva, ale pořád je Vietnam dostupný. Nejvíc peněz vás budou stát výlety, jídlo a ubytování je velmi přijatelné. Velmi orientačně, pivo 10 – 20.000 VND, jídlo od 40 000 VND, ubytování od 16 USD.

Trh v Hoi An


Doprava

Po Vietnamu můžete cestovat na pronajaté motorce (pro odvážné), letecky (většina měst je spojena letišti, vnitrostátní letenky jsou celkem dostupné), vlakem (nemám zkušenost, ale prý je to velmi časově náročné) či autobusem (noční spací busy i obyčejné meziměstské).

Po městech jsme se většinou pohybovali pěšky, můžete využít tzv. Honda Om (taková motorko-taxi) nebo obyčejný taxík. Svést se můžete i rikšou, kdy vy se vezete a pán či paní šlape na kole, ale toto je mnohem dražší než taxík a pomalejší.

Noční spací autobus


Žádné komentáře:

Okomentovat