DELTA MEKONGU


Na Deltu Mekongu jsme jeli na organizovaný výlet ze Saigonu. Hlavně proto, abychom ušetřili čas. Nezávislejší osoby se můžou bez obav samy vypravit do My Tho, nejbližšího místa na deltě a vyřídit si projížďku na místě. Náš výlet byl na dva dny a jednu noc. První den jsme dojeli do My Tho, resp. Ben Tre (nejsem si jistá), tam nás nalodili, převezli na malý ostrůvek, viděli jsme farmu na med, pak jsme se úzkými kanály plavili po ostrově (nejhezčí část), viděli jsme továrnu na kokosové bonbóny (doporučuji koupit jako suvenýry, později už jsou obtížně sehnatelné), dali skromný místní oběd, ochutnali ovoce a poslechli místní hudbu.



Pak jsme autobusem pokračovali do města Can Tho, kde jsme měli domluvený nocleh. Cesta byla celkem dlouhá, min 2 hodiny, ale pokud člověk nespal, mohl se kochat krásnými kanály, nad kterými co chvilku projížděl. Delta je opravdu pěkná.


V Can Tho bylo večer volno, nejlépe zajít si do některé z místních restauraci, kde výborně vaří (např. Mekong restaurant, 38 Hai Ba Trung). Máte-li čas, mrkněte se na místním tržišti po suvenýrech, nebo ochutnejte některé z ovoce, které prodávají kousek od restaurace. A smiřte se s tím, že ve Vietnamu se vám zásadní cestovatelská pravidla hygieny (nejíst na ulici, nepít nic s ledem) dodržet nepovede, protože šťáva z cukrové třtiny je neodolatelná :-).

Can Tho je jedním z výchozích míst pro návštěvu plovoucích trhů. Musím uznat, že ten, kde jsme byli my se mi líbil. Ačkoli malým lodičkám, prodávajícím poněkud předražené (v porovnání s cenou pro místní, pro nás pořád cenově ok) ovoce, kávu či pivo, většinu prostoru zabírají velké lodě, plné ananasů, durmanu, melounů a spousty dalšího ovoce a zeleniny. Plovoucí trh opravdu stojí za návštěvu. A klidně si dejte ten turistický ananas, je totiž opravdu dobrý.



Z plovoucího trhu jsme ještě navštívili továrnu na rýžové nudle a pak sklad rýže, kde nám povyprávěli, jak se vlastně rýže pěstuje. Turistické, každopádně, poučné, ano.



Ubytování zajištěné cestovkou, velmi blízko do přístavu, odkud ráno vyplouvají lodě na trh: Xuan Mai Mini Hotel 1, 17 Dien Bien Phu Street, tel. 0710.3 823 578. Vč. snídaně a wifi, klidná ulička.

Žádné komentáře:

Okomentovat